1. aanmaning (ook gekend als ingebrekestelling)
Als de termijn is verstreken waarbinnen de verplichting had moeten plaatsvinden, wordt een aanmaning verstuurd. Stel u heeft een factuur ontvangen waarop vermeld staat dat deze binnen dertig dagen betaald moet worden. Als u niet binnen die termijn heeft betaald en u via ons een schriftelijke aanmaning heeft ontvangen, heeft de schuldeiser een ‘opeisbare vordering' op u. Vanaf de aanmaning heeft de schuldeiser dus het recht om verdere ingrijpende stappen te ondernemen, indien dit door de rechtbank wordt toegestaan. De schuldeiser kan bijvoorbeeld opteren voor een beslag op uw goederen of uw loon.
Hoe kan u voorkomen dat de huidige situatie erger wordt? Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op en wij zullen samen bekijken waar welke oplossingen mogelijk zijn, zoals een bepaald afbetalingsplan. Weet dat het nooit te laat is om samen naar een oplossing te zoeken.
2. aanplakking
Indien goederen in uitvoerend beslag zijn genomen, wordt de geplande verkoopdag ten minste drie werkdagen tevoren bekend wordt gemaakt door middel van een aanplakbiljet. Het aanplakbiljet vermeldt plaats, dag en uur van de verkoop, alsook de aard van de voorwerpen welke verkocht zullen worden.
Indien de schuldenaar op dat moment niet overgaat tot betaling (volledige betaling of betaling volgens een afbetalingsplan), zal er worden overgegaan tot oplading der in beslag genomen goederen. Uiteindelijk zal er een openbare verkoping van die specifieke goederen plaatsvinden.
Om een openbare verkoping te vermijden kan de schuldenaar steeds beslissen om over te gaan tot betaling. Indien het onmogelijk is om de volledige schuld ineens te betalen, kan men zich altijd wenden tot ons kantoor om betalingen of afspraken i.v.m. een eventueel afbetalingsplan te bespreken.
3. aanzegging
Dit begrip houdt de betekenis in dat een gerechtsdeurwaarder u wilt inlichten van iets dat gaat gebeuren of reeds is gebeurd. Bij een beslag bijvoorbeeld, wordt u steeds bericht door middel van “aanzegging” waarin nauwkeurig wordt vermeld waarom dit beslag plaats vond.
4. beslaglegging/inbeslagname
Indien een schuldenaar niet reageert op een aanmaning door middel van betaling of communicatie, kan men via de rechterlijke macht opteren voor de gerechtelijke fase. Hier zijn uitvoerende maatregelen mogelijk om zodoende uw gelden terug te vorderen.
Een beslag is één van dergelijke uitvoerende maatregelen. Het is evenwel belangrijk om het beslag als zodanig op te delen in twee types.
Ten eerste is er het bewarend beslag. Door dit beslag wordt de vrijheid van de schuldenaar over zijn goederen aan banden gelegd en wordt de eventuele toekomstige uitwinning veiliggesteld. Bij een bewarend beslag mag de schuldenaar ze niet meer verkopen, wegschenken of ermee betalen.
Ten tweede is er het uitvoerend beslag. Naar gelang het voorwerp waarop beslag wordt gelegd (o.a. roerend, onroerend of loon/uitkering,…), worden deze voorwerpen na verloop van tijd verkocht of ingehouden om zodoende achterstallige gelden te betalen.
Er zijn verschillende soorten van beslag:
-
Beslag op roerende goederen
-
Beslag op onroerende goederen
-
Beslag op derden (loon en uitkering)
-
Pandbeslag
-
Beslag tot terugvordering
-
Beslag op zeeschepen en binnenschepen
-
Beslag betreffende namaak
Voor meer info neemt u best telefonisch of per e-mail contact op met ons kantoor of uw advocaat.
5. betalingsmoeilijkheden
U wil wel betalen, maar u heeft moeilijkheden en kan de volledige som niet onmiddellijk betalen?
Geen enkel probleem. Voorlopig. Het belangrijkste is dat u telefonisch of per e-mail contact met ons opneemt en dat we samen naar een oplossing zoeken. Die oplossing kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van een afbetalingsplan.
Waarom is contact opnemen met ons de belangrijkste eerste stap? Indien u niet reageert op onze correspondentie, kan de opdrachtgever (de schuldeiser) beslissen om een gerechtelijke procedure te ondernemen of andere nog meer ernstigere stappen ondernemen, zoals een beslag. Deze bijkomende procedures of acties kunnen veel extra kosten met zich meebrengen voor u, waardoor contact met ons opnemen de eerste en meest belangrijke stap blijft voor u!
Het spreekt voor zich dat wij deze procedures en acties liever vermijden doordat we minnelijk (zonder tussenkomst van het gerecht) een oplossing vinden. U die actie onderneemt, mag een positieve reactie verwachten. U die geen actie onderneemt, mag een negatieve reactie verwachten.
6. betekening
De gerechtsdeurwaarder dient mensen in kennis te stellen van zaken die hun persoon aangaan. Ten eerste wordt getracht de betekening aan de persoon zelf te verwezenlijken. Hiermee wordt gedoeld op het feit dat de gerechtsdeurwaarder de persoon zelf heeft ontmoet, de nodige documenten heeft overhandigd en dat dit onomstotelijk vaststaat. Indien de natuurlijke persoon niet wordt aangetroffen, wordt betekend aan de woonplaats van de geadresseerde. Indien de geadresseerde geen officieel domicilie heeft kan er worden betekend aan de verblijfplaats. Voor een rechtspersoon wordt evenwel, indien niet kan worden betekend aan de persoon, betekend aan de vennootschapszetel of de administratieve zetel.
Er zijn verschillende soorten betekeningen:
-
een akte van dagvaarding om te verschijnen voor een rechtbank
-
een akte van bevel tot betalen
-
een akte van betekening van een vonnis
-
een akte van bevel tot ontruiming der woning
-
een akte van betekening van opzeg
-
een akte van beslaglegging (bv. op uw inboedel, uw woning of uw uitkering)
-
Enz.
Contacteer ons telefonisch of per e-mail indien u meer info wenst.
7. betekening
De dagvaarding is een van de vele soorten van betekening (zie 6. Betekening). Door de betekening van een dagvaarding zal een discussie tussen twee of meerdere partijen voor de bevoegde rechtbank worden gebracht. Zodoende zal de bevoegde rechtbank oordelen over de feiten en een oordeel hierover vellen.
Contacteer ons telefonisch of per e-mail indien u meer info wenst.
8. diensten in het buitenland
9. dwangbevel
Een dwangbevel is een namens de overheid uitgevaardigd schriftelijk uitvoerbaar bevel, gericht aan een persoon of rechtspersoon. Door dat 'bevel' verkrijgt de overheid de mogelijkheid om een geldsom bij de betrokken persoon te halen.
10. invordering en incasso
De invordering van schulden kan men opdelen in twee fasen, zijnde enerzijds de minnelijke invordering en anderzijds de gerechtelijke invordering.
Kenmerkend voor de eerste fase is dat er geen dwangmaatregelen worden gebruikt om zo nutteloze kosten te vermijden. Welwillende schuldenaren worden via andere kanalen, zoals aanmaningen of telefonie, aangespoord hun schulden te betalen.
Indien de schuldeiser daarnaast over een uitvoerbare titel beschikt (lees: een vonnis van de rechtbank of een bepaalde akte, document of contract dat dezelfde kracht heeft als een vonnis) kan men daarnaast ook opteren voor de tweede fase: de gerechtelijke invordering. Door middel van deze titel zijn er verschillende instrumenten ter beschikking om achterstallige gelden in te vorderen.
Hoe kan u voorkomen dat de huidige situatie erger wordt? Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op en wij zullen samen bekijken waar welke oplossingen mogelijk zijn, zoals een bepaald afbetalingsplan. Weet dat het nooit te laat is om samen naar een oplossing te zoeken.
11. ken uw recht
12. minnelijk
Alle diensten binnen een minnelijke fase zijn alle diensten die zonder tussenkomst van een rechter plaatsvinden, zoals het versturen van aanmaningen, het opstellen van betalingsregelingen en telefonisch een oplossing zoeken met debiteuren. Omdat er op dit moment nog geen rechter bij betrokken is, worden vermijdbare kosten ontweken.
Hoe kan u voorkomen dat de huidige situatie erger wordt? Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op en wij zullen samen bekijken waar welke oplossingen mogelijk zijn, zoals een bepaald afbetalingsplan. Weet dat het nooit te laat is om samen naar een oplossing te zoeken.
13. opdrachtgever
Gerechtsdeurwaarders werken steeds in opdracht van iemand, namelijk de schuldeiser of iemand die een gerechtsdeurwaarder verzoekt (lees: vraagt) iets te doen. Een gerechtsdeurwaarder handelt dus nooit op eigen houtje.
14. vaststelling
Een vaststelling vindt plaats, indien er een gebeurtenis, feit of toestand ontegensprekelijk vastgesteld dient te worden?
Van deze vaststelling wordt dan een proces-verbaal opgemaakt. Dit document kan nuttig zijn in een gerechtelijke procedure of als algemeen bewijs.
Op basis van ons proces-verbaal kan men immers aantonen dat op een welbepaalde plaats, datum en uur een specifiek feit of specifieke toestand zich heeft voorgedaan, bevestigd door een gerechtsdeurwaarder.
Voorbeelden van vaststellingen zijn o.m.:
-
Plaatsbeschrijving in het kader van een huurovereenkomst;
-
Noteren van de notulen van een algemene vergadering in een vennootschap;
-
Inbreuken of feitelijkheden op het internet;
-
Schade aan roerende of onroerende goederen;
Dit alles gebeurt natuurlijk met de grootst mogelijke objectiviteit en met respect voor de deontologie en de specifieke wetgeving van toepassing op het vast te stellen feit of gebeurtenis.
15. verkoop van goederen
16. verkoop van goederen
17. vonnis/beschikking/arrest
Een vonnis is een rechterlijke uitspraak gewezen door een lagere rechtbank (lees: rechtbank van eerste aanleg, Arbeidsrechtbank, Rechtbank van Koophandel, Arrondissementsrechtbank, Correctionele rechtbank, Politierechtbank of een Vrederechter).
Een beschikking is een uitspraak van een gerechtelijke instantie in kortgeding, een onderzoeksmaatregel, een bewarende maatregel of een administratieve beslissing.
Een arrest is een rechterlijke uitspraak van een hoger rechtscollege (lees: Hoven van Beroep en Arbeidshoven, Hoven van Assisen, Hof van Cassatie, Raad van State, Arbitrage).
18. weigeren tot betaling
Bent u het niet eens met een dossier dat u aanbelangt? Betwist u een bijvoorbeeld een factuur? Gelieve ons dan te contacteren via dit formulier.